Kešu pro mlsné jazýčky

Mezi jedny z nejchutnějších oříšku rozhodně patří kešu. Vděčíme za ně vysokému rozložitému stromu, kterému se daří v oblastech s tropickým podnebím. Ledvinovník západní je doma v Brazílii a po světě se rozšířil v období rozvoje námořnictví, kdy jej v 16. století portugalští námořníci rozšiřovali na svých výpravách. Naprostým šampionem v produkci kešu ořechů je Vietnam a asi polovina světové produkce je z Afriky, což má velký význam pro ekonomiku těchto zemí, které mají omezené možnosti zaměstnanosti.

kešu v misce

Oblíbenost kešu oříšků https://www.nakliceno.cz/kesu/ spočívá nejen v jejich příjemné chuti, ale také jsou známé jako ořechy s malým množstvím kalorií. Obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Například pouhých 100 g ořechů vám dodá čtvrtinu denní dávky tolik potřebného hořčíku. Dále jsou v kešu i ostatní potřebné minerální látky jako je vápník, fosfor, draslík, měď, selen a železo. Oříšky obsahují také velice žádané bílkoviny a vlákninu. Asi půl množství tuků, které kešu mají, je tvořeno mono-nenasycenými tuky, které tvoří základ například středomořské stravy, o které se ví, že je jednou z nejzdravějších na světě a výrazným způsobem snižuje výskyt infarktu a cévních chorob ohrožujících srdce. Konzumace kešu ořechů má dobrý vliv na hladinu cholesterolu, posiluje nervovou soustavu a zdárně bojuje proti depresím, snižuje komplikace při bolestivé menstruaci, posiluje obranyschopnost organismu a zlepšuje stav očí, sliznic a také zjemňuje a zkvalitňuje kůži.

pochutina z kešu

Kešu oříšky se konzumují nejčastěji samotné, jako zdravý pamlsek, ale můžeme je přidat i do zeleninových salátů, které tím získají na zajímavosti. Pro zdravé a bezlepkové mlsání se z kešu, brusinek a datlí dá vytvořit hmota pro korpus dortíku, který můžeme ozdobit pěnou z ovoce a kokosového oleje a nazdobit čerstvým ovocem. Z ořechů si můžeme připravit i kešu máslo. Stačí nám k tomu jen mixér a asi 10 minut času. Máslo jde i z nepražených ořechů, ale spíš si pochutnáme na másle z pražených oříšků. Ty si můžeme snadno upražit doma v troubě rozehřáté na 180 °C asi za čtvrt hodiny.